Ged

Kom og klap de mange søde geder i deres indhegning

Størrelse:
Skulderhøjde 50 -70cm. længde 0,6-0,8 m.

Vægt:
10 til 50 kg.

Alder:
Op til 12 år.

Antal unger:
1-2.
Drægtig: 5 måneder.

Føde:
Græs, blade, grene og bark.

Levested:
Findes over hele verden. Den vilde stamfader findes i Afghanistan, Iran, Pakistan og Tyrkiet.
Levevis:
Geden er et nøjsomt dyr, og er derfor et populært husdyr. Der findes i dag over 400 racer med forskellige egenskaber.

Her i Brændesgårdshaven er der dværggeder og andre tamgeder, samt krydsninger mellem dem.
Det blide temperament har gjort geden til et meget yndet dyr i mange zoologiske haver og dyreparker og en favorit hos mange børn.

Tamgeden leverer mælk, som der laves gedeost af. Geden er derfor blevet kaldt “den fattige mands ko”.
Geden leverer også velsmagende kød og nogle racer en særdeles fin uld.

Tamgeden blev tæmmet i Mellemøsten og Tyrkiet for 8-9000 år siden.
Gedehold har mange steder medvirket til erosion og ørkendannelse, fordi for mange geder i halvtørre områder fører til at den beskyttende vegetation bliver græsset ned.

Bevarelse:
Der findes på verdensplan over 600 millioner tamgeder.